A mindennapokban azt tapasztalom, sokan nem tudják, mit takar a szertartásvezetés. Valaki egyáltalán nem ismeri az intézményt, legrosszabb esetben a temetéshez köti azt. Sokan pedig összekeverik a szertartásvezetőt az anyakönyvvezetővel. A személyes tapasztalatom, hogy egy hivatalos, ugyanakkor minden igényt kielégítő nászhoz mindkettőre szükségetek van. Ha pedig a tökéletes a cél, akkor Nektek és Nekem egymásra van szükségünk.

Anyakönyvvezető

Hivatali alkalmazott, akit kötnek a jogszabályok és a bürokratikus korlátok. Hivatalosan azonban kizárólag ő adhat össze Benneteket, a családjogi köteléket az anyakönyvvezető eljárása keletkezteti. Miután eldöntöttétek, hogy egymással házasságot kívántok kötni, az erre vonatkozó szándékotokat legalább 30 nappal, legfeljebb 12 hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt be kell jelentenetek a választott anyakönyvi hivatalban. Ezzel együtt adottá válik számotokra az anyakönyvvezető személye, akinek a szimpátia alapján történő kiválasztására nincs lehetőségetek.

Az anyakönyvvezető ugyanis csak a választott település/kerület területén belül dolgozhat, átkérésére nincs lehetőség. Főszabály szerint csak a hivatali időben és a hivatal helyiségében kerülhet sor az esketésre. Munkaszüneti napon, illetve ünnepnapon kizárt az anyakönyvezés, ahogy az esti órákban sem jellemző, hogy az anyakönyvvezető vállalja a szertartás levezetését.

A hivatali helyiségen kívüli, külső szertartás csak a jegyző engedélyével lehetséges, sokszor olyan extra feltételekkel, miszerint az anyakönyvvezető szállításáról is nektek kell gondoskodnotok. A kihelyezett ceremónia díját a vonatkozó önkormányzati rendeletek tartalmazzák, de Budapesten belül átlagosan 50.000 és 120.000 Ft. közötti költséggel kell számolnotok. Az anyakönyvezetővel előzetes egyeztetés – az adataitok felvételén és a szertartás menetének átbeszélésén túl – nem lehetséges. Hogy a Nagy Napon mi hangozzék el, nem befolyásolhatjátok, ahogy az egyedi igényeiteknek is szűk határt kell szabni. A házasságkötésetek napján az esetek többségében egy hagyományos szertartásra számíthattok a megszokott menetrend és tematika szerint.

Szertartásvezető

Nem hivatalos személy, egy szolgáltató, akinek a tevékenysége nincs korlátok közé szorítva, így a jó ízlés határain belül eleget tud tenni minden sajátos igénynek, elképzelésnek. Szolgáltatása azonban jogi köteléket nem keletkeztet, így az általa vezetett szertartás előtt – akár az esküvő napján, akár korábban – el kell, hogy fáradjatok két tanúval bármelyik anyakönyvi hivatalba házasságot kötni, mely hivatali időben és a hivatal helyiségében díjmentes.

A szertartásvezető felkérése során nincsenek adminisztratív útvesztők, helybéli és időbeli korlátok. Személyét szimpátia alapján választhatjátok. Az ország bármely pontján, bármikor rendelkezésetekre áll. Emellett mivel egy nap – az anyakönyvvezetővel szemben – legfeljebb csupán egy-két szertartást vállal, nincs szoros időkerete, így némi csúszás sem okoz gondot a ceremónia tervezett időpontjához képest. Díja rögzített, átlagosan 50.000 Ft. körül mozog, melybe beletartozik egy előzetes egyeztetés is, melynek során a szertartásvezetővel közösen alakíthatjátok ki a szertartásotok menetét, szövegét.

A szertartásvezető igazodik az esküvőtök tematikájához, stílusához. A házasságkötésetek napján egy olyan szertartásra számíthattok, melynél az „ezt valahol már hallottam” érzés fel sem merül, egy olyan félórára, mely kizárólag Rólatok szól, Hozzátok igazodik, Értetek van. Külön sajátosság, hogy felkérésére nem csupán az esküvőtök napján van lehetőség. Fogadalmatok megerősítésében bármikor rendelkezésetekre áll, legyen szó ezüst –vagy aranylakodalomról, vagy csupán egy olyan évfordulóról, amikor szeretnétek a Nagy Nap csodáját újból megélni, az akkori érzéseket feleleveníteni, és sok év távlatából kimondani egymásnak ismét azokat a szavakat, amelyekből a másik tudja, hogy még mindig ugyanúgy.

A Ti szertartásvezetőtök, avagy ahogy én dolgozom

Szertartásvezetőként rám is igazak a fentiekben leírtak. Igazodom az elképzeléseitekhez, legyen szó akár egyedi helyszínről vagy időpontról, akár az általatok megálmodott tematikáról. A Nagy Nap előtt minden esetben személyesen egyeztetünk a részletekről, kötetlen hangulatban. Ez alkalom arra is, hogy megismerjük egymást, és átbeszéljük a szertartás forgatókönyvét. A ceremónia napján a helyszínre a kezdés időpontja előtt legalább egy órával érkezem, stílusban és színvilágban igazodva az általatok választott dekorációhoz. A szertartás során alkalmazott kellékek segítségével, mint az általam viselt nemzeti színű szalag, vagy az aláírásotokra váró házassági emlékkönyv, teljes mértékben a polgári esküvőt imitáljuk, így ha Ti azt szeretnétek, rajtatok és a tanúitokon kívül mindenki más számára titok övezi, hogy az előttük zajló szertartás már csak megerősítése a korábban tett fogadalmatoknak.

Mivel számomra a törvény szava szent, ragaszkodom a fenti sorrendiséghez, vagyis ahhoz, hogy az általam celebrált szertartás előtt a tényleges házasságkötés megtörténjen. Ennek megszervezésében természetesen segítek Nektek, amennyiben igénylitek. Szolgálatotokra állok továbbá az esküvői kellékek beszerzésében is, legyen szó egyedi gyűrűpárnáról, a gyertya –vagy homokceremóniához, faültetéshez, fröccsöntéshez vagy palackpostához szükséges kellékekről. Partner vagyok egyedi szolgáltatások és szolgáltatók felkutatásában, melyek a szertartásotokat különlegessé teszik, legyen az galamb –vagy pillangóreptetés, különleges élőzenei produkció vagy hivatásos versmondó.

Célom, hogy az általam vezetett szertartással mosolyt csaljak az arcokra, örömkönnyeket fakasszak a szemekből, és elérjem, hogy mindenki átérezze az általatok tett fogadalom kettős természetét, ami adott pillanatban egyszeri és megismételhetetlen, mégis egy életre szól. Magam részéről így nem elégszem meg a pillanat varázsával, célom az, hogy az „igenek” kimondása ne csupán egyszeri és megismételhetetlen, hanem felejthetetlen is legyen.